Hieronder vindt u alle vragen die gesteld zijn tijdens de informatiebijeenkomsten. Staat uw vraag er niet bij? Neem contact op via mastenbroek2@leusden.nl.
Woningbouwprogramma
In eerste instantie voorzien de door de gemeenteraad vastgestelde kaders alleen in eengezinswoningen. Als uit de nadere consultatie van “Achterveld” blijkt dat er brede belangstelling voor appartementen is wordt dit zeker overwogen. Als er voor appartementen wordt gekozen is in de kaders aangegeven dat dit gebouw 3 en bij uitzondering maximaal 4 bouwlagen hoog wordt.
Er worden 30% sociale huur- en/of koopwoningen gerealiseerd als onderdeel van het totale woningbouwprogramma.
Er heeft geen inventarisatie plaatsgevonden van de te bouwen goedkopere woningen in de omtrek van Achterveld. De sociale huurwoningen worden t.z.t. via Woningnet te huur aangeboden. Iedereen die is ingeschreven kan hierop reageren. Toedeling vindt plaats volgens de spelregels van de verhuurder (naar verwachting: Woningstichting Leusden).
In de kaders en randvoorwaarden is aangegeven in welke prijsklassen wordt gebouwd. In de betreffende prijsklassen wordt zo veel als mogelijk ingespeeld op de vraag die er is er vanuit Achterveld en naar voren komt in de participatie en aanvullende gesprekken.
In de kaders en randvoorwaarden (en tussen de gemeente en De Alliantie) is afgesproken dat er vrije kavels voor zelfbouw in het plangebied komen.
De vestigingsregels voor wonen zeggen dat een dergelijke bevoordeling niet kan. Wat wel kan is dat maximaal wordt ingespeeld op de woonwensen vanuit Leusden/Achterveld. Daarnaast kunnen de marketinguitingen het eerst in Achterveld/Leusden worden gedeeld, waardoor geïnteresseerden uit deze gebieden het eerst kunnen reageren op een passende koopwoning.
In beginsel worden alle woningen in het plangebied energieneutraal.
Er is geen sprake van subsidie voor dit plan.
Het plan voorziet in sociale huurwoningen en verschillende categorieën koopwoningen. Met name de goedkopere en betaalbare woningtypen zijn geschikt voor starters.
Het plan voorziet in sociale huurwoningen en verschillende categorieën koopwoningen. Met name de goedkopere en betaalbare woningtypen zijn geschikt voor starters.
Het plan voorziet in sociale huurwoningen en verschillende categorieën koopwoningen. De vraag vanuit senioren is niet tot een woningtype terug te leiden. Door de variëteit in woningen in verschillende prijsklassen is er ook voor senioren aanbod.
In het plan is ruimte voor vrijstaande woningen en dus ook bungalows.
Het plan voorziet in de bouw van eengezinswoningen. De hoogte hiervan zal zijn afgeleid van in beginsel twee bouwlagen met een kap.
Het plan voorziet in 35% goedkope huur- en koopwoningen en daarnaast ook koopwoningen in het middeldure segment. Hiermee is er naar verwachting ook een divers aanbod voor jongeren.
Het stedenbouwkundig model voorziet in sociale huur- en koopwoningen in zowel kleinere varianten als eengezinswoningen.
Er is een afspraak over een verdeling van het woningbouwprogramma naar sociale huur en de verschillende koopprijsklassen. Bij invulling hiervan wordt uiteraard zeer sterk naar de behoeften uit de verschillende doelgroepen gekeken.
In de loop van 2021 worden door de ontwikkelaar (LATEI) gesprekken opgestart over de te realiseren woningen. Hieruit kan volgen of en in welke mate er behoefte is aan levensloopbestendige woningen en wat voor overige type woningen.
Als deze woningen worden gemaakt wordt ook nog bepaald hoe de toewijzing plaatsvindt.
In het plan komen circa 120 woningen. De exacte verdeling naar woningtype is nog niet bekend.
In beginsel staat de procentuele verdeling van de verschillende prijscategorieën vast. Het plan voorziet in 35 % goedkope huur- en koopwoningen en daarnaast ook koopwoningen in het middeldure segment. Hiermee is er naar verwachting ook een divers aanbod voor starters.
Het plan voorziet in vrije kavels en plekken waar bij gebleken vraag een dergelijke woningtype kan worden gerealiseerd.
In de loop van 2021 worden door de ontwikkelaar (LATEI) gesprekken opgestart over de te realiseren woningen. Hieruit kan volgen of en in welke mate er behoefte is aan levensloopbestendige woningen en wat voor type andere woningen.
Het plan voorziet niet in appartementen. Als uit nadere gesprekken blijkt dat hieraan behoefte is, is dit binnen grenzen inpasbaar in het plan.
Verkeer
Het stratenpatroon en de ontsluiting wordt bepaald in het stedenbouwkundig plan. Dit plan wordt gemaakt als afronding van de participatie.
De ontsluiting van het plangebied vindt plaats op zowel de Ruurd Visserstraat als de Jan van Arkelweg. Van daar zullen auto’s hun weg vervolgen en dus ook deels door Achterveld rijden.
In de uitwerking van de plannen wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de ontsluiting van het plangebied.
Het is vanwege bereikbaarheid noodzakelijk dat een wijk op tenminste twee punten wordt ontsloten. Om het verkeer te spreiden is er voor gekozen dit de ontsluiting op zowel de Ruurd Visserstraat als de Jan van Arkelweg uit te wegen.
De aansluitingen op de Jan van Arkelweg vragen zeker aandacht.
Bij de planopzet is gekeken naar de parkeernorm die vanuit de gemeente is aangegeven. Hieraan wordt voldaan.
De provincie is bevoegd gezag voor het openbaar vervoer. De gemeente heeft een beperkte invloed op routes van buslijnen.
Het plan voorziet in de mogelijkheid van oplaadpunten voor elektrische auto’s.
Stedenbouwkundige uitgangspunten
In het plan komt zeker ook water en groen. Waar dit wordt gesitueerd wordt bepaald in de fase van het stedenbouwkundig plan.
Een deel van het plangebied ligt buiten de zogenaamde rode contour en komt daardoor op grond van de provinciale regels niet voor woningbouw in aanmerking.
Dit gebied wordt door de Alliantie aan de gemeente verkocht. Er zijn verschillende mogelijke invullingen. Graag verkent de gemeente met omwonenden de ideeën en wensen hiervoor.
Graag horen we op welke verbeteringen wordt gedoeld.
Met alle bestaande gebouwde en ingebouwde elementen rondom het plangebied wordt rekening gehouden bij de planvorming.
Bij de stedenbouwkundige opzet wordt met meerdere aspecten rekening gehouden; optimale verkaveling, maar ook de ligging van de woning ten opzichte van de zon. Dit vanwege de bruikbaarheid van met name de achtertuin en niet in de laatste plaats duurzaamheidsaspecten.
De twee voorgelegde stedenbouwkundige varianten zijn een “mix” tussen een zo gevarieerd mogelijk situering van de verschillende woningtypen en financiële waardering hiervan. De twee modellen geven verschillende uitzichten.
De kavels hebben enerzijds een relatief groot oppervlak, waardoor de ligging ten opzichte van de zon van minder belang is. Daarnaast en niet in de laatste plaats krijgen deze aangrenzend aan de “woonkavel” een weidekavel.
De rode contouren worden door de provincie bepaald in het kader van de Provinciale Ruimtelijke Visie. Deze contouren zijn ter plaatse van Mastenbroek 2 zodanig vastgelegd om Achterveld aan deze zijde uitbreidingsmogelijkheden te bieden.
Dat moet nog nader worden uitgewerkt.
In het groengebied in het plan bestaat de mogelijkheid speelvoorzieningen te maken.
Het stedenbouwkundig model wordt verder uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan. Hierin worden de grenzen tussen de bestaande woningen en de nieuwbouw.
Voor de gebieden buiten het plangebied moeten nog plannen worden gemaakt.
In het plangebied wordt voldoende gezorgd voor de afvoer van water. Af de sloten langs de meester van Bergenweg wordt gedempt is nu nog niet te zeggen.
Over de inrichting van de openbare ruimte moet nog besluitvorming plaatsvinden.
Het plan voorziet in de realisatie van woningen op deze plek.
Participatie
De bewoners en belanghebbenden worden
1. Via dit participatieproces gevraagd mee te denken
2. Als er een bestemmingsplan in procedure wordt gebracht geïnformeerd over inspraakmomenten en alle rechtsmiddelen
3. Bij de uitwerking van concrete bouwprojecten gevraagd mee te denken.
De aanwonenden krijgen door deze participatie de kans mee te praten over het uiteindelijke stedenbouwkundige plan en daarmee de inrichting van het nieuwe gebied.
Omstreeks 17 november wordt met een nieuwsbrief het concept van het stedenbouwkundig model gepresenteerd.
Op 8 december wordt het voorkeursmodel voorgelegd. In dit overleg wordt ook gevraagd mee te denken over de inrichting va het gebied en de uitstraling van de woningen (beeldkwaliteit). Op basis hiervan wordt het bestemmingsplan opgesteld. Ook hierover wordt gecommuniceerd. Zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is worden concrete woningbouwplannen ontwikkeld en voorgelegd.
Op welke wijze er ten tijde van ter inzage van het ontwerpbestemmingsplan bijeenkomsten (kunnen) plaatsvinden wordt nog bepaald.
Overige vragen
Tot op heden speelt naar onze waarneming dit probleem niet in Leusden en is er om die reden geen aanleiding te onderzoeken of er instrumenten moeten worden ingezet om dit te voorkomen.
Het plan voor Mastenbroek 2 voorziet alleen in woningbouw.
De zgn. rode contouren worden door de provincie Utrecht bepaald als grenzen, waarbinnen stedelijke ontwikkelingen mogen plaatsvinden. In een van de tussen 2008 en 2015 plaatsgevonden wijzigingen van de provinciale omgevingsvisie is de contour voor deze locatie door hen bepaald.
Dat wordt nog bepaald in samenspraak met de (nog te bepalen) aanbieder van deze woningen.
De inrichting van de openbare ruimte is onderdeel van de begroting van het totale plan en wordt dus uit de exploitatieopbrengst van alle gronden betaald.
Naar het huidige maatstaven moet hierbij worden gedacht aan woningen met een kooprijs tot € 375.000.
Bij de ontwikkeling van woningtypen en de daarbij horende prijzen wordt door de ontwikkelaar gekeken naar de vraag uit Achterveld.
Binnen de kaders en randvoorwaarden is een CPO-project op voorhand niet uitgesloten.
Het plan ziet alleen op de ontwikkeling binnen het plangebied en de aansluit op de directe omgeving. De aansluiting naar de Klettersteeg blijft mogelijk via de bestaande padenstructuur.
De beeldkwaliteit voor Mastenbroek 2 moet nog worden bepaald.
Er is niet sprake van 1 norm, maar van verschillende normen voor de verschillende woningtypen. Bij de te hanteren normen wordt ook rekening gehouden met het daadwerkelijke autogebruik.
In het plangebied komen alleen woningen.
De woningen worden gasloos gebouwd. Op welke wijze de warmtevoorziening plaatsvindt is nog niet bekend.
De grove planning is bepaald op een proces zonder zienswijzen, etc. Als hiervan sprake is een planning van start bouw niet goed te maken.
Waar nodig en mogelijk wordt speculatie voorkomen.